четверг, 10 ноября 2011 г.

Митний союз показав свою ефективність

Роботу Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусії можна визнати позитивною. Про це говорять опитані РБК російські експерти. Так, директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко вважає, що підсумки роботи Митного союзу позитивні: збільшився товарообіг, йде робота над єдиними техрегламентів. "Я думаю, коли вони будуть запущені в наступному році, це теж дасть можливість для більш комфортного переміщення товарів", - зазначив експерт.


За словами заступника директора Центру політичних технологій Олексія Макаркіна, можна говорити про те, що "митний союз трьох країн не тільки повністю сформувався, більш того, він може поповнитися ще однією країною - Киргизією". На думку експерта, Митний союз став відправною точкою для подальших планів Євразійського союзу. Відповідальний секретар комісії Митного союзу, заступник генсека ЄврАзЕС Сергій Глазьєв повідомив, що з змістовної точки зору зафіксований той режим, який створено: у взаємній торгівлі не застосовуються імпортні мита і кількісні обмеження, за винятком вилучень, які в кожному двосторонній угоді прописані. По суті взаємна торгівля триватиме без справляння імпортних мит і без кількісних обмежень.
Все це, на думку відомого економіста, відповідає нормам СОТ, а заміна двосторонніх угод на багатостороннє робить режим більш зрозумілим і зручним для всіх учасників взаємної торгівлі, а також для третіх сторін. "Думаю, ми й далі будемо утримуватися від імпортних мит, будемо знімати решту обмежень. Це в інтересах наших споживачів", - вважає Сергій Глазьєв.
РБК нагадує, що першим пропозицію щодо створення нового єдиного економічного простору на території СНД висловив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Воно полягало в різношвидкісної інтеграції, тобто об'єднуватися пропонувалося тим, хто цього хоче і до цього готовий. Як перспективної моделі було названо Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС), яке визначало б спільну економічну політику, а в разі потреби послужило б надійним захистом від принесених з Заходу проблем.
Одинадцять років тому цю концепцію підтримали шість держав, але перейти до реальних кроків були готові тільки три - Білорусія, Казахстан і Росія. У 2007 р. був оформлений Митний союз, а в грудні 2009 р. Олександр Лукашенко, Нурсултан Назарбаєв і Дмитро Медведєв поставили підписи під Декларацією про формування ЄЕП.
Рішення виявилося вдалим: обсяг взаємної торгівлі в рамках Союзу зріс на 43%, при цьому обсяг російського експорту в країни ТЗ склав $ 18,5 млрд - на 37,3% більше, ніж за той же період 2010 року. До Казахстану експорт виріс на 34%, а в Білорусі - на 39,5%. За підсумками нинішнього року очікується, що сукупний товарообіг перевищить $ 100 мільярдів.
Підсумками півторарічної роботи Митного союзу задоволені і в Мінську, і в Астані. За даними РБК, перший віце-прем'єр Казахстану Умірзак Шукеєв констатував, що цілий ряд галузей демонструє прискорені темпи зростання. Надалі експерти прогнозують збільшення впливу нововведень на економіку трьох країн-засновників. Навіть найбільш обережні міркування фахівців говорять про збільшення ВВП Білорусії, Казахстану і Росії в 15% до 2015 року. А вже в наступному році система товарообміну між нашими країнами буде відповідати за більшістю показників того, як переміщуються товари між державами ЄС.
Виступаючи в липні на Економічному форумі в Астані, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підкреслив, що в той час, коли інші країни на кризу відповідають закриттям своїх кордонів, замикаючись від навколишнього світу, Казахстан закликає відповісти на виклики кризи поглибленням регіональної кооперації. Цей заклик підтриманий. Першого січня 2012 р. - це вже вирішено - на економічній карті СНД з'явиться Єдиний економічний простір, наступний щабель розвитку інтеграційних відносин після Митного союзу. http://www.badcop.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий